Aktuelt 2008/2007/2006/2005


Hovedsiden
Aktuelt for 2002 og 2003

 

Februar 2008 Fotoklubbens utstilling i kulturkaferen på Sandnes
Se bildereportasje
Annonse for utstillingen februar 2008 

Oktober 2007 Forsandturen
Se bildereportasje


 

August 2007 Byvandring.
Se bildereportasje


 

Juni 2007 Hyttetur til Gaudland.
Se bildereportasje


Grillturen
Se bildereportasje


 

Oktober 2006 Høsttur til Gaudland.
Siste helga i september reiste fem voksne og to barn på tur til Gaudland i Sokndal. Dette med høsttur med overnatting er etter hvert blitt en årlig tradisjon, og slik ble det altså dette året også.

Det var nok litt i minste laget med påmeldte, og noen måtte melde avbud rett før avreise, men fortvil ikke, de som reiste på tur var så fornøyd og ble så begeistret for denne plassen at vi like godt tok å reserverte hele huset til den årlige vårturen neste år. Dermed slipper vi å bruke tid på å finne ut hvor vi skal dra på fototur våren 2007.

Vi reiste i fra Sandnes i september, og kom hjem igjen i oktober. Ved avreise var været heller dårlig, og værmeldingen for søndagen var heller ikke noe oppløftende, men der det finnes ett kjøkken der er det muligheter for gode bilder så vi mistet ikke motet pga, en dårlig værmelding. Lørdagskvelden ble en hyggelig stund for både liten og stor med fyr i ovnen, god mat, god drikke, og en hel haug med smågodt... Jan B. hadde også tatt værforbehold, og hadde med seg en solid bunke med tidsskrifter av rette slaget (les fotoblader).

Utpå natten fant John S. Ut at det var tid for å fyre opp grua ute i lavoen, og vi flyttet oss ut dit. De som var til stede kan nok skrive under på at selv om dette er ett nedlagt gårdsbruk der gårdshunden nok er avgått ved døden for mange år siden, så kunne både den ene og den andre generasjon gårdshund høres ut i de små nattetimer... Da gjengen fant ut at tiden var inne for å køye, så vi til vår store glede at himmelen var dekket av stjerner og at det var blitt klarvær.


Søndagen ble en strålende høstdag, og mang ett blinkskudd ble festet til minnebrikkene. Så kjære SFK'ere, vær klar til å melde dere på når vi nærmer oss vårturen...

John Bjørklund
 

Oktober 2006 Høsttur til Sognesand.
Det var en nydelig søndag med 14 varmegrader, helt vindfritt, og sol fra skyfri himmel da en lystig gjeng fra Sandnes fotoklubb la i vei på en dagstur til Songesand i Lysefjorden.

Vi startet fra Lauvik kl. 09.00, og tok første stopp på heia mellom Oanes og Jørpeland. Busker og kratt, vann, stein og alt mulig som ikke var blitt fotografert der om kring ble festet til fi..eh jeg mener minnebrikkene.

Mat ble det tid til da vi slo oss ned oppe på fjellet mellom Årdal og Songesand. Det var en god dunge med pølser som ble grillet og fortært i det nydelige høstværet. Deretter gikk turen ned til fjorden ved Songesand der dagens lille høydepunkt ble avfotografert…nemmelig en vakker rød blåse som lå og duppet og lyste midt i Lysefjorden…

Deretter var det hjemturen som sto for tur, og alle deltagerene var enige om at det hadde vært en herlig tur for både kropp og sjel.

Se bildereportasje

John Bjørklund
 

Mai 2006 Referat fra årets fototur til Hidra.
Når det lir mot vår, så begynner medlemmene i Sandnes Fotoklubb å forberede seg på årets fototur. I år var det bestemt at turen skulle gå til Hidra, en øy litt utfor Flekkefjord. Vi hadde på forhånd fått hjelp av Alf Ørjan fra Bryne Fotoklubb til å skaffe oss et egnet overnattingssted.

Så da vi kom frem, ble vi tatt i mot av Magne, som driver Isbua i Kirkhavn. Han viste oss frem til hytten, og overlot både hytte og båt til oss. Heldigvis har vi en båtvant fjordabu som formann i klubben. Så resten av helgen var han selvutnevnt skipper. Som tradisjonen tro, så var det reker på bordet fredagskvelden. Vi fikk dessuten besøk av nevnte Alf Ørjan og Rolf fra Bryne Fotoklubb som kom med egen snekke fra Rasvåg. Det ble i løpet av kvelden bestemt at vi kunne disponere denne snekken neste dag, og dra til Rasvåg med denne.

Rolf og Alf Ørjan tok beina fatt, og gikk de 7-8 km. tilbake til Rasvåg. (En tur som ble lenger en forventet, da veien hadde en lei tendens til å svinge på seg på de merkeligste om mest uforutsette steder.)

Neste morgen var det grått og trist, og vi ble enige om at en båttur ikke fristet så mye. Men vi tok en biltur over til andre siden av øya, og skulle hente snekke eierne tilbake. Når vi kom frem, og prøvde å ta kontakt med dem, så var de på vei til oss i robåt. Frisk norsk ungdom… Lørdagen gikk med til fisking, og Dag viste seg til å være den eneste som kunne overleve på det han selv fanget. Noen drev med dinosaurbasket, en ny idrettsgren kanskje? Mens andre drev og soknet etter mobiltelefonen, som de kvelden før hadde senket forsiktig på havets bunn, og fikk ikke summetonen.

Når fotoklubben er på tur, så er bryllupsfotografering en vanlig aktivitet. I år ble dette foretatt fra stuen, da vi hadde panoramautsikt mot kirken. Lørdagskveld var det opptenning av grill, og deretter grilling av medbrakt, innkjøpt og selvfanget mat.

I løpet av kvelden kom det inn en båt som ankret opp rett utfor hytten, denne ble fotografert opp og i mente. John S mente neste dag at han hadde fotografert fyrverkeriet han så. Mens vi andre mente at han kanskje burde bruke stativ etter leggetid. Men uansett hva han fotograferte, så var det i hvert fall abstrakt nok.

Søndag formiddag ble benyttet på forskjellig måte, noen sto opp flere ganger, mens andre gikk på tur og utforsket nærområdet med kamera. Heldigvis så ble det mye bedre vær på søndagen, så vi forlot hytten, pakket i bilene og la på tur.

Dessverre så hadde en av bilene forlatt oss på lørdagen, så de som var igjen måtte stue seg litt ekstra i sammen. I den ene bilen ble det så trangt at det ikke lenger var plass til ketchupen inne i flasken. Så denne fordelte seg fint rund om i bagen. Heldigvis så lå den ikke oppi fotobagen, men noe søl ble det.

Vi endte til slutt opp i hytten til Alf Ørjan, en nydelig liten hytte på bryggekanten i Rasvåg. Herfra fikk vi en liten tur med snekken, og fikk høre litt lokalhistorie fra tidligere dager.

Men alt har en ende, og vi tok farvel på ferjeleiet for deretter å reise hjem på egenhånd. Men vi var ikke kommet lenger enn til Flekkefjord, før vi passert pølsegjengen på Shell. En vellykket tur skal visstnok avsluttes med pølser på en eller annen bensinstasjon.

Dagen etter hørte vi rykter om at den bilen som fikk den største belastningen på veien hjem hadde gitt fra seg noen merkelige lyder. Så vi håper at også denne overlevde turen. Jeg håper at alle hadde det like gøy som meg, og at vi er klar igjen til neste år. (om ikke før)

Se fyldig bildereportasje

Oddavar Johnsen
 

Oktober 2005 Høsttur til Fundingsland.
En tur med variasjoner!
Enkelte syntes nok det var tidlig nok å starte fra Lauvvik før ni en søndags morgen. De mente nok at en kjent person fortsatt lette etter skoene sine! Vi var tolv humørfylte som startet med friskt mot. Syv medlemmer og fem assosierte medlemmer/modeller. Værvarselet lovet ymse vær, og det fikk vi! Allerede på ferjeturen fikk vi et nydelig lys inn Høgsfjorden, med skodde og sol. Det ble endel stopp underveis på grunn av at reiselederen ”så lyset”. Som sagt var det variabelt vær. Vi hadde sol og skodde, regn og vind, og en ikke altfor gavmild gradestokk! Men turen var glimrende, med hovedstopp på Fundingsland. Her inntok vi vår medbragte mat: Alt fra grillmat til prinsessekake og kaffe.

NOK EN VELEKSPONERT TUR MED SANDNES FOTOKLUBB !!!

For fyldigere referat: Se på bildene og bruk fantasien!

Geir Einarsen
 

September 2005 Referat fra Photoshop introduksjonskurs.
En del av medlemmene i Sandnes Fotoklubb hadde samlet seg i klubblokalene for å få en innføring i Photoshop’s mange muligheter og hemmeligheter. Som vanlig hadde Petter forberedt seg godt til kveldens program. Selv fikk jeg ikke muligheten til å få med meg starten på kurset, men når jeg først kom så fikk vi en glimrende innføring i cloneverktøyets muligheter, også layers, layers mask og adjustments layers ble grundig gjennomgått. Vi fikk også se hvor lett en kunne rette opp en skjev horisont. Selv ikke croping var så enkel som undertegnede hadde trodd, og fikk noen tips om dette. Vi rakk dessverre ikke å gå innom om hvordan en gjør bilder om fra farge til S/Hv, men det var en god oppskrift på kursmateriellet vi fikk utlevert. Så nå ser vi bare frem til de to neste kurskveldene, og takker Petter som bruker tid og krefter på å prøve å lære oss noe om dette stoffet.

Oddvar Johnsen
 

August 2005 Fototur til Sudal.
Lørdag 27. august samlet noen av medlemmene seg på Lauvvik ferjeleie, klar for å reise til Mostøl i Suldal.. Selv om det ikke ble bestemt før i siste liten om vi skulle reise, så kom lørdagen med bra fotovær. Vi var totalt 8 som reiste av gårde i 2 biler, 5 medlemmer og 3 unger. Allerede på Hjelmeland så viste naturen seg fra sin beste side, med en flott regnbue. Denne ble fotografert så lenge at vi mistet ferjen videre. Men det var jo fototur vi var ute på, så hva gjorde vel det. Underveis så stoppet vi flere steder og fotograferte, kjørte igjennom tunneler så smale at en ikke skulle tro at de ville ende ut på andre siden. Men langt om lenge så kom vi frem til Turistforeningenes hytte Mostøl, som lå nydelig til. Kun 5 minutter å gå fra bilen, med en gammel løe som nærmeste nabo. Lørdags ettermiddag var litt grå, så vi valgte å avlyse turen videre opp til de stølene som Dag gjerne ville få fotografert. Men vi koste oss i og ved Mostøl, og fikk oss en god middag. Utpå kvelden fikk vi besøk av et par fjellvandrere som også ville overnatte på hytten. Neste dag var det opphold fra morgenen, så vi kjørte litt videre på fjellveien, og kom til en gammel støl, hvor vi fotograferte før vi la turen hjemover. Hjemturen gikk innom Sand, hvor vi fikk tatt noen bilder av Lågen, før det ble for mye regn Vi fant mange flotte steder, som vi gjerne kommer tilbake til i fine høstfarger senere på høsten.

Oddvar Johnsen
 

Juni 2005 Vårens varmeste eventyr.
    

Som vi er blitt vant med de siste årene så har ikke John S. fått med seg årets grilltur. Derfor benyttet han i fjor seg av muligheten til å invitere medlemmer med seg på ”Vårens vakreste eventyr”, og når vi i etterkant så bildene fra denne turen, så kunne vi ikke la være å bli med når han i år inviterte til ”Vårens varmeste eventyr”. Som kjent så har vi ikke hatt så mange varme vårkvelder i år, så når metrologene meldte over 20 varmegrader, så benyttet han sjansen. De ivrigste møtte opp på Borestranden i syvtiden, og benyttet kvelden til fotografering og drøs. Noen av medlemmene ble beordret ut i vannet som modeller, noe som ble en kald opplevelse. De kom ikke lenger enn at det holdt å brette opp buksa litt. Noen av oss var jo dumme nok til å gå på fotballkamp, og fikk se et Viking lag som ble banket ut av cupen. Men heldigvis så er det lenge lyst på denne tiden, så det ble også tid til fotografering, og heldigvis så fikk vi med oss en fin solnedgang, ferske jordbær og bølgeskvulp. Den som ankom sist av oss alle, hadde hatt obligatorisk oppmøte for å spise kinamat, og ankom uten fotoapparat. Så det er ikke tvil om at den sosiale biten er like viktig som det å fotografere. Men når klokken passerte 24.00 så fikk ikke undertegnede lov til å være ute lenger, og reiste hjem. Så hva som skjedde etter dette får bli uskrevet... Men kanskje neste år John S inviterer til ”Vårens ...villeste, vanskeligste ,vannvittigste ,verste, våteste, vanligste ,vektløse, vanedannende, vandaliserendes, varierte, vannseng, veldedighets eller rett og slett ”Vårens vekkelses Eventyr”.

Oddvar Johnsen
 

Juni 2005 Grilltur.
Selv om undertegnede hadde lokket med godvær og varme svaberg i innbydelsen til årets grilltur, så var det visst ikke så mange som hadde troen på det. Men de mest standhaftige møtte opp utenfor Galleien på Hundvåg, før vi la turen til Ormøy hvor vi fant det ytterste neset til å grille på. Selv om solen hadde vært fremme både dagen før, og dagen etter så ble det heller en grå affære. Det ble lite fotografering, en desto mer grilling og spising. Etter å ha avlagt Lundsvågen et besøk, og ønsket hverandre en god sommer la vi turen hjemover. Så får vi bare håpe at været blir noe bedre når John S. inviterer til sommerens vakreste eventyr..........

Oddvar Johnsen
 

Mai 2005 Referat fra Hytteturen til Sogndalsstrand
Som vanlig så er årets høydepunkt i Sandnes Fotoklubb den årlige hytteturen. I år gikk turen til Sogndalsstrand, hvor vi skulle bo sentralt i etasjen over Madam Kielland. Madam Kielland er en kombinert snopebutikk og kafé, hvor de serverer gode pannekaker med krem og bjørnebær.....

På turen nedover fikk John S melding fra Geir: ”Er Dere fremme?” hvorpå John S raskt skriver sms tilbake :”Nei vi sitter bak enda”, noe som jeg tror de andre trafikantene satte stor pris på. Tone kjørte hele turen ned til Sogndalsstrand uvitende om at noen hadde klistret en stor L bak på bilen, og kunne ikke forstå hvorfor det var så mange som kjørte forbi henne. Fredagskvelden gikk med til å finne seg til rette, innta et bedre rekemåltid og sosialt samvær. Utpå kvelden var det noen som fant frem kamerautstyret og stativ, og prøvde seg på nattfotografering.

Lørdag morgen var det noen som våknet av tordenskrall mellom fjellveggene, og denne gang var det ikke Geir som snorket. Da vi sto opp lå tåken langt nedover fjellsidene, men etter en bedre frokost lysnet det både her og der, og solen kom igjennom skylaget. Så da var vi ikke sene om å komme oss ut i gatene å fotografere, de fleste hus og hjørner ble behørig fotografert. Og da det i tillegg dukket opp et brudepar, så var dagen fullkommen for enkelte av medlemmene. Utepils ,kaffe og pannekaker ble nytt på terrassen til hotellet eller utenfor tidligere nevnte Madam Kielland. John S ville jo gjerne få med innehaveren på noen av bildene, men ble høflig anmodet om å vente til neste dag, da skulle hun stille nysminket og klar til fotografering. Utover ettermiddagen ble grillene tent opp, og diverse godsaker fikk en omgang på grillen. Også lørdagskvelden ble benyttet til fotografering, kos og hyggelig samvær. Resten av rekene ble fortært som nattmat.

Søndag morgen var det å spise opp så mye som mulig av all maten som var igjen, før huset skulle ryddes og vaskes. Men når alle er med og tar sin turn gikk dette raskt. Vi la deretter turen til de gamle husene som ligger under helleren i Sokndal. Her ble det prøvet å finne nye motiver som ikke allerede var oppbrukt, noe som ikke er like lett når 12 stykker skal fotografere på et så begrenset område.

På turen hjemover kjørte vi om Rekefjord, stoppet på Nesvåg hvor det også ble litt fotografering. Deretter la vi turen hjemover, med kun innlagt en pølsepause på Brusand. Jeg tror at alle som var med hadde en kjekk tur, og den som hadde glemt ut at han skulle på tur denne helgen gikk glipp av noe....

Oddvar Johnsen
 


April 2005
Digital foto.
Torsdag 28.Mars møtte 14 forhåpningsfulle medlemmer opp i klubblokalene på Stangeland. Petter hadde invitert til kurs i Digital bildebehandling, noe som flere av oss virkelig trenger. Som vanlig når Petter setter i gang med noe, så er det grundig utført. Kompendiet ble delt ut, og vist på lerret. Det var nok noen av oss som fikk en aha opplevelse, og som en sa: ”Nå først skjønner jeg, at jeg ikke forstår noenting.” Men jeg tror nok at det var noe å lære for alle, og da Petter gikk over til å vise bildeeksempler på bilder som var behandlet så vi hvor stor forskjell det kan bli av en omgang i PC'en. Men det er med dette som mye annet, en må prøve og feile og prøve igjen før det sitter. Men noe av det viktigste er at en må ha et best mulig utgangspunkt for å kunne få best mulig resultat. Selv har jeg bestemt meg for å lære meg avansert maskering, så får jeg ta det step by step derfra.

Oddvar Johnsen
 

Mars 2005 Workshop i studiofotografering.
13 mars var avsatt til en liten innføring i studiofotografering. Meningen var at Oddvar, Geir og Dag skulle stille med sine blitsanlegg, og sammen med andre medlemmer jobbe litt med lyssetting og utveksle egne erfaringer og ideer. Nå hadde det seg slik at både Dag og Geir valgte å holde sengen denne søndagskvelden på grunn av sykdom og ryggplager. Så det ble til at undertegnede rigget opp sitt blitsanlegg, og forklarte etter beste evne. Etter hvert så var det flere av klubbens medlemmer som var fremme og fikk prøvet seg med egne kameraer. Noen målte lyset og fikk brukbare resultater, mens andre utførte ”GSG” metoden. For de som ikke vet hva ”GSG” metoden er, så er det ”Går det Så Går det”, en metode som er blitt mer utbredt etter at flere av oss har gått over til digitalt, og kan se og rette på feilene etter hvert som en fotograferer. Lisbeth Johnsen stilte som villig modell, og etter som ryktene vil ha det til, så kommer noen av bildene som ble tatt denne kvelden til å havne i bildegalleriet.

Så jeg håper at de som møtte opp fikk en liten innføring i bruk av flere lyskilder, refleksskjermer og måling av lysmengde.

Oddvar Johnsen